ÁFA VISSZATÉRÍTÉS

OSZD MEG TE IS!

ÁFA VISSZATÉRÍTÉS

ÁFA-visszatérítésre új családi házat építő magánszemély jogosult, amennyiben ő maga bonyolítja le az építkezést: ő bízza meg az egyes szakembereket (akik az ő nevére állítanak ki számlát) és ő maga szerzi be az építőanyagokat (ezt persze nem kell szó szerint érteni, de az ő nevére kell szóljanak a számlák).  

Az ÁFA-visszatérítés csak új építésű házra vehető igénybe. 

Az egyik leggyakoribb kérdések a tetőtér-beépítésekre és a hozzáépítésekre vonatkoznak. Ezek új építésnek minősülnek a támogatás szempontjából?
A tetőterekre vonatkozóan a tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás akkor minősül új lakásnak, ha a  tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés kapcsán legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, újabb lakás jön létre.


Az új lakásnak ezen kívül vannak még fontos kitételei:
- Kell legyen benne legalább egy 12 m2-t meghaladó lakóhelyiség ,egy a főzés céljára is alkalmassá tett, legalább 4 m2-es (önálló szellőzésű) helyiség, valamint WC és fürdő.
- Kell legyen közműves villamos szolgáltatás, közműves szennyvíz-elvezetés, vagy egyedi zárt szennyvíz , közműves ivóvíz-ellátás, vagy ennek hiányában legalább ivóvíz-minőségű kút és végűl legyen kialakított egyedi fűtési rendszer.

Ezeknek a feltételeknek tehát mind meg kell felelni akkor, ha ÁFÁ-t szeretnénk visszaigényelni! Az iménti felsorolás részben az OTÉK-nak, mint általános építkezési előírásnak való megfelelést jelenti, másrészt többé-kevésbé azt várja el, hogy az építkezés (össz)közművesített telken történjen.)

 A maximális hasznos alapterület 300 m2. E fölött nem jár a támogatás, függetlenül attól, hogy a házba hányan költöznek. Teleknél nincs korlátozás.
Egy nem teljes körű, de lényegre törő meghatározás szerint a hasznos alapterületbe minden olyan helyiség beleszámít, melynek belmagassága legalább 1,9 m tetőtéri szobánál eddig is külön kellett számolni az alapterülettől eltérő hasznos területet). Nem számít ide a garázs és a pince. Utóbbi még akkor sem, ha fűthető.
A támogatás egylakásos lakóépülethez jár – egy támogatással tehát nem építhető például ikerház.