ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

OSZD MEG TE IS!

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt, CSOK-ot azok igényelhetik, akik megfelelnek a Kormányrendeletben 256/2011. (XII.6.) korm. rendelet a lakásépítési támogatásról előírt feltételeknek.

csok támogatás

 

2016.09.16-án hatályba lépett a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK), az adó-visszatérítési

(ÁFA) támogatást és a három, vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatását (OTK extra 10+10) szabályozó kormányrendeletek módosítása (16/2016 (II.10) és 17/2016 (II.10) kormányrendelet). A változások alapján bővültek a támogatások igénybevételének lehetőségei.

 

A főbb változások röviden:

 

A támogatott ingatlanok köre bővült:

Osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanokra ismét igényelhető támogatás, társasház alapítás nélkül (mindegyik támogatási cél esetében). Ehhez az Igénylőnek használati megállapodást kell kötnie az ingatlan többi tulajdonosával. A megállapodásnak tartalmaznia kell, hogy a támogatás célját képező ingatlan az Igénylő kizárólagos használatában áll (építkezés esetén a kizárólagos használatába fog kerülni).

Olyan új lakások vásárlására is lehet igényelni a támogatást (CSOK, OTK extra 10+10), amelyek nem rendelkeznek még használatbavételi engedéllyel (vagy azzal egyenértékű hatósági bizonyítvánnyal). A jogszabály nyújtotta lehetőség részleteiről később tájékoztatunk Benneteket.

A gyermek fogalmának meghatározása - aki után a támogatás igényelhető - módosult:

24 hetes magzat helyett már a 12 hetes magzat figyelembe vehető meglévő gyermekként.

20 éves kor helyett már  25 éves korig igényelhető a  gyermek után támogatás, függetlenül attól, hogy felsőoktatási intézményben tanul-e, vagy sem.

Az igénylő gyámsága alá helyezett gyermek után is lehet igényelni támogatást, ha már legalább egy éve az igénylő gyámsága alatt áll és a gyermek igazi szülei elhunytak.

 

2016. 12. 31-ig befogadott lakásépítési igények esetén a már megfizetett bekerülési költségekre is lehet igényelni CSOK-ot és Áfa-t. Ez azt jelenti, hogy nem kell benyújtani pótköltségvetést, vagy kifizetetlen/rendezetlen számlát az Ügyfélnek ahhoz, hogy megkaphassa a támogatást.

FONTOS:  ez  a  lehetőség  2017.01.01-től  megszűnik  és  megint  csak  az  építési

költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre lehet majd igényelni a támogatást.