Házépítés lépései

OSZD MEG TE IS!

Ha magának építi a házat!


Először is: szükség van egy jó tervezőre. Aztán kell egy jó kőműves, aki felépíti a szerkezetet.

Kiássák az alapot a háznak, amihez földmunkagéphez van szükség. Fog kelleni vasanyag és beton a sávalapba, ezért kell keresni egy vasudvart, és egy betonüzemet. (A szerkezet építésnél pl. a nyílászáróknál érdemes figyelni, hogy lépcsős, vagy redőny igénye esetén rejtett tokos áthidalókat szerezzünk be.

A tetőszerkezet, és a bádogos munka kezdetén szükséges egy építőanyag kereskedő, ahonnan a téglát, a faanyagot, a tetőhöz szükséges anyagokat meg tudjuk vásárolni.

Ezután már egyszerre több munkafázis is következhet: a teljes gépészet kialakítása, előszerelése, villanyszerelés. Itt mindent elő kell készíteni, amire szükség lesz, hogy később ne kelljen vésni, vagy pl. a földön kábelezni, amikor a kész házunkban a házimozit beüzemeljük. Érdemes becsöveztetni előre mindent (pl: házimozi, riasztónak előkábelezni, kamerás megfigyelő rendszernek, a ház négy sarkába minimum, stb).

Ha ez kész, a szerelő beton szigetelése következhet GV-4 bitumenes fedéllemezzel, majd a padló szigetelése a tervező által megadott vastagságban. Ha lesz padlófűtés, annak az előkészítése.

Ezután jöhet az aljzat beton - itt érdemes egy estric géppel rendelkező vállalkozót keresni, aki kizárólag csak ezzel foglalkozik, hisz ez is egy külön szakma. Vakolás: itt mindenképp javasolt a gipszes vakolat, mert anti-allergén, és nem penészedik, könnyen kiszárad. Ebben a fázisban már bent kell legyenek a nyílászárók, amit korábban rendeltnünk a szerkezet elkészültekor, hisz ezeknek a legyártása minimum 4-6 hét szokott lenni.

A vakolás előtt már érdemes felvenni a kapcsolatot egy konyhabútor tervező kutyabútor kivitelezővel, hogy megtervezzük a szükséges kiállásokat. Szintén érdemes gondolkodni gipszkarton álmennyezetben is, ha szeretnénk különböző világítástechnikai eszközöket, spot lámpákat. Ezzel a megoldással később is ki lehet alakítani bármit anélkül, hogy vésnünk kelljen.

Ezek után jöhet a külső homlokzat szigetelés dryvittal vagy kőzetgyapottal. Az utóbbi jobb, de lényegesen drágább. Belülről megkezdődhet a festés-mázolás és a burkolás, majd ezt követően a szerelvényezés, és általában a végére maradnak az utólag beépíthető belső nyílászárók.

Ezeken kívül még rengeteg esztétikai dolog van, aminek már nincs sorrendje.

Reméljük, tájékoztatásunk hasznos információkkal segített Önnek. Kívánjuk, hogy meg tudja valósítani álmai otthonát!